Apiterapia

„Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia”

Tak miał powiedzieć Albert Einstein

Metoda profilaktyki i leczenia przy pomocy produktów pszczelich. Mogą tu być użyte tylko produkty pszczele lub preparaty wykonane z częściowym ich udziałem.

Na początek skąd się bierze miód, a może jak powstaje?

6 tys. kwiatów muszą odwiedzić pszczoły aby uzyskać

1 łyżeczkę miodu.

Więc zaczyna się tak:

pszczoły zbieraczki zapylają kwiaty a przy okazji pobierając nektar, który jest przenoszony na odnóżach – waga tego nektaru równa jest połowie jej ciężaru. Następnie nektar zanoszony jest do ula i składowany do plastrów woskowych. Tam pszczoły robotnice przetwarzają go na miód. Następnie pszczelarz wyjmuje plastry wypełnione miodem i wkłada je do wirówki. I tak mamy po odwirowaniu gotowy miód do bezpośredniego spożycia.

W czym pomaga miód

  • Pobudza pracę mózgu
  • Leczy wrzody żołądka
  • Przyśpiesza gojenie ran, odmrożeń, oparzeń
  • Wzmacnia układ odpornościowy (immunologiczny)
  • Zmniejsza swędzenie po ukłuciu komara
  • Łagodzi kaszel i ból gardła
  • Wzmacnia serce
  • Przyśpiesza regeneracje organizmu po wysiłku np. sportowym Skład miodu
  • Miód najwięcej zawiera FRUKTOZY – 38,2 %
  • następnie GLUKOZY – 31%,
  • wody – 17,1%,
  • maltozy – 7,2%,
  • trisacharydy – 4,2%
  • sacharoza – 1,5%,
  • minerały, witaminy, enzymy – 0,5%

                       .

Post Author: MD