LAUROSEPT Q73

Składniki: oliwa z oliwek, olejek z liści wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis L.), olejek z kłącza kurkumy (Curcuma longa),
naturalny aromat kolendrowy, naturalny aromat rozmarynowy.

Liść laurowy zwany też liściem bobkowym, bakałarz, bobkowe ziele – suszony liść rośliny o nazwie wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis),

Ostryż długi – nazywany także ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, szafranem indyjskim

1 kropla zawiera: 6 mg olejku z liści wawrzynu szlachetnego, 3 mg olejku z kłącza kurkumy.
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia: 4-6 kropli rozcieńczonych w 1/3 szklanki wody, herbaty lub soku, 2-4 razy
dziennie. Dobrze rozmieszać. Ze względu na swój charakterystyczny, intensywny smak olejek może pobudzić wydzielanie śliny.
Stosować rozcieńczony.

Jedną z zasadniczych wartości Lauroseptu Q73 jest ogromne zróżnicowanie składu chemicznego. Połączenie olejku ze świeżych
liści laurowych z olejkiem z kurkumy stanowi niesamowitą bombę antyseptyczną, antyoksydacyjną.

Wywar i napar z liści laurowych stosowano jako środek na stawy, oczyszczanie organizmu z toksyn, a nawet na cukrzycę.
Natomiast olejek z liści laurowych wspomaga leczenie chorób skóry, pracę wątroby i działa moczopędnie a napar z liści laurowych
poprawia też trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego.

UWAGA:
Napar i wywar należy pić małymi porcjami, w dużych odstępach czasu i tylko przez kilka dni. W przeciwnym razie może dojść
nawet do krwotoku.

Kurkuma (czyli ekstrakt kłączy ostryżu) jest najczęściej używana jako przyprawa do wielu potraw. Jest też składnikiem mieszanek
przyprawowych, m.in. curry.
W Indiach kurkuma jest najczęściej stosowana jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz przy niestrawność żołądka.
Zawarty w kurkumie barwnik – kurkumina – nie rozpuszcza się w wodzie, a jedynie w alkoholu lub tłuszczach.
Gdy odkryto, że zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dopiero
wtedy zajęto się badaniami nad zastosowaniem tych substancji w profilaktyce i leczeniu chorób, takich jak reumatoidalne zapalenie
stawów, cukrzyca,choroba Alzheimera.
W medycynie ludowej kurkumę stosuje się m.in. w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego, nerek a także przy dolegliwościach
żołądkowych

Departament Farmacji Uniwersytetu w Salerno podaje, iż olejek laurowy ma w swoim składzie aż 55 substancji biologicznie aktywnych o różnorodnym wpływie na organizm. Jak informuje prowadząca tam nad nim badania dr Lucia Caputo, głównymi, zawartymi w nim substancjami aktywnymi są: 1,8 cineol, sabinen i linalol. Zarówno te substancje oraz pozostałe 52 zidentyfikowane w olejku eterycznym ze świeżych liści wawrzynu szlachetnego oraz jego unikalne połączenie z olejkiem z kurkumy, dające razem niespotykaną moc tej cudownej pary naturalnych uzdrowicieli, są bezpośrednio odpowiedzialne za ich zapomniane, lecz na nowo odkrywane niezwykłe właściwości zdrowotne.

Zastosowanie i działanie:
Dzięki swym aktywnym składnikom utrzymuje HOMEOSTAZĘ czyli naturalną równowagę organizmu i utrzymanie wewnętrznej stabilności
wspomaga:
-stawy i cały układ ruchu. Oryginalna formuła połączenia olejku laurowego i olejku z kurkumy działa bardzo korzystnie t.j. odżywia i usprawnia układ chrzęstny oraz kostny. Posiada właściwości rozgrzewające i odprężające,
-układ nerwowy. Wzmacnia system nerwowy i uspokaja. Ogólnie poprawia samopoczucie, zwiększa siły witalne i energię.
-układ krążenia. Działa ochronnie na serce i naczynia krwionośne,
-układ krwionośny. Polifenole zawarte w olejku mają działanie ochronne na naczynia krwionośne, uszczelniają i zwiększają ich elastyczność,
-układ odpornościowy. Dla wzmocnienia układu odpornościowego stosować w okresach zwiększonej zachorowalności tj. w okresie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
-układ pokarmowy. Zwiększa produkcję śliny, soku żołądkowego i żółci, usprawniając procesy trawienia i przyswajania pokarmów.
Działa pobudzająco na apetyt, likwiduje nadmiar gazów oraz wiąże szkodliwe produkty przemiany materii,
-pożyteczne szczepy bakterii, utrzymuje prawidłową, zrównoważoną i pożyteczną mikroflorę. Ponadto polecany jest dla osób odczuwających zgagę i niestrawność, po spożyciu kawy, alkoholu oraz ciężkostrawnych pokarmów,
-prawidłową kondycję i elastyczność oraz zaróżowienie skóry, dzięki wpływowi substancji aktywnych zawierających bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów.

Redakcja Autor