„Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia”
Tak miał powiedzieć Albert Einstein
Metoda profilaktyki i leczenia przy pomocy produktów pszczelich. Mogą tu być użyte tylko produkty pszczele lub preparaty wykonane z częściowym ich udziałem.
Na początek skąd się bierze miód, a może jak powstaje?
6 tys. kwiatów muszą odwiedzić pszczoły aby uzyskać
1 łyżeczkę miodu.
Więc zaczyna się tak:
pszczoły zbieraczki zapylają kwiaty a przy okazji pobierając nektar, który jest przenoszony na odnóżach – waga tego nektaru równa jest połowie jej ciężaru. Następnie nektar zanoszony jest do ula i składowany do plastrów woskowych. Tam pszczoły robotnice przetwarzają go na miód. Następnie pszczelarz wyjmuje plastry wypełnione miodem i wkłada je do wirówki. I tak mamy po odwirowaniu gotowy miód do bezpośredniego spożycia.
W czym pomaga miód
- Pobudza pracę mózgu
- Leczy wrzody żołądka
- Przyśpiesza gojenie ran, odmrożeń, oparzeń
- Wzmacnia układ odpornościowy (immunologiczny)
- Zmniejsza swędzenie po ukłuciu komara
- Łagodzi kaszel i ból gardła
- Wzmacnia serce
- Przyśpiesza regeneracje organizmu po wysiłku np. sportowym Skład miodu
- Miód najwięcej zawiera FRUKTOZY – 38,2 %
- następnie GLUKOZY – 31%,
- wody – 17,1%,
- maltozy – 7,2%,
- trisacharydy – 4,2%
- sacharoza – 1,5%,
- minerały, witaminy, enzymy – 0,5%
.