Prawidłowa dieta i suplementacja może sprawić, że zmniejszymy ryzyko zakażenia, a jeśli już dojdzie do rozwoju choroby, organizm poradzi sobie z nią znacznie lepiej.
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może pomóc zminimalizować niekorzystne skutki zakażenia koronawirusem.
Jednym z preparatów, który przynosi korzyści prozdrowotnych jest Cordyceps.
Eliksir Fohow Oral Liquid w swoim składzie zawiera:
1. Fohow Linchzhi (Ganoderma lucidum, Reishi) – wpływa na układ odpornościowy człowieka powodując jego lepsza prace i wzmocnienie odporności. Obecnie jest to jedyny preparat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, który przenika pięć podstawowych meridianów (serce, płuca, śledziona, wątroba, żołądek).
2. Cordyceps chiński (maczużnik chiński, cordyceps sinensis) – to filar „trójcy chińskich pereł” obok żeń-szenia i poroża. Szczególnie cenniony jest cordyceps pochodzący z Tybetu. Grzyb ten jest owiany tajemnicą, narosło wokół niego wiele mitów, ponieważ grzyb ten jest równocześnie przedstawicielem świata zwierząt i roślin, a jego rozwój przebiega pod ziemią.
3. Shiitake ( Lentinula edodes, Lentinus edodes, Agaricus edodes) – grzyb o specyficznym zapachu. W niektórych częściach świata nazywany jest pokarmem cesarza. Shiitake jest bardzo cenny ze względu na wysoką zawartość białek, aminokwasów, kwasów aminowych, witamin z grupy B.
Składniki:
Cordiceps sinensis – 75%, Shiitake – 6%, Linchzhi – 6%, młode pędy bambusa – 5%, miód – 2%
Obecnie wykorzystywany jest w medycynie chińskiej (w Europie brak badań i leków), w chorobach:
– autoimmunologicznych (choroby tarczycy, alergie),
– nowotworach,
– schorzeniach płuc (stany zapalne, infekcje, astma),
– obniżeniu odporności organizmu o różnej etiologii,
– dermatologicznych (starzenie się skóry, grzybice),
– cukrzycy typu 2,
– choroby wątroby.
Działanie:
Cordyceps chroni nerki
Ekstrakty z cordycepsa chronią nerki przed uszkodzeniem jakie może spowodować zażywanie niektórych leków (np. antybiotyków). Mogą także modulować działanie układu odpornościowego po przeszczepie nerek, przez co zmniejszają ryzyko odrzucenia przeszczepu. U osób z chroniczną chorobą nerek może spowolnić postęp choroby – głównie poprzez działanie antyzapalne i antyoksydacyjne.
Cordyceps moduluje działanie układu odpornościowego
Cordyceps może wspomagać leczenie infekcji płuc i oskrzeli oraz zapobiegać uszkodzeniom tkanek podczas infekcji – głównie za sprawą modulacji działania układu odpornościowego. Wzmacnia „odporność wrodzoną” – czyli naszą pierwszą linię obrony przed patogenami. Może hamować również nadmiernie aktywny układ odpornościowych – często obserwowany w chorobach autoimmunologicznych. Zmniejsza objawy tocznia układowego, może też obniżać poziom autoprzeciwciał w chorobie Hashimoto. Może zmniejszać ilość ataków astmy, ponieważ obniża poziom IgE.
Cordyceps wspiera jelita
Poprzez zwiększenie produkcji ochronnej IgA w obrębie błon śluzowych. Może też pozytywnie modulować florę bakteryjną jelit –zwiększając udział korzystnych dla flory bakterii z rodzaju Lactobacillus oraz zmniejszając ilość bakterii patogennych E.coli i Salmonella.
Działanie antynowotworowe
Badania naukowe in vivo potwierdziły działanie antynowotworowe w przypadku różnych typów raka, w tym: białaczki, czerniaka, płuc, piersi, wątroby, prostaty, jelita.
Ekstrakty z cordycepsa chronią nasze zdrowe komórki, wzmacniając tym samym naturalne systemy antyoksydacyjne, a jednocześnie aktywując proces apoptozy ( programowanej śmierci komórkowej } w komórkach raka, poprzez wpływ na aktywację wielu genów. Wzmacnia też działanie komórek NK, które są wykwalifikowanymi „zabójcami” komórek nowotworowych.
Na libido i płodność
Cordyceps pozytywnie wpływa na parametry nasienia u mężczyzn oraz poziom testosteronu. Może też poprawiać potencje. Zwiększa libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Poprawia energię i samopoczucie
Cordyceps może skutecznie obniżać poziom zmęczenia (oraz działać antydepresyjnie), poprawia produkcję energii, poprawia wydolność organizmu, zwiększa aktywację fosforylacji oksydacyjne w mitochondriach.
Poprawa zdrowia metabolicznego
Cordyceps może poprawiać wrażliwość insulinową oraz tolerancję glukozy. Może dodatkowo zmniejszać ryzyko stłuszczenia wątroby. Pozytywnie wpływa na parametry lipidogramu.